Etelä-Karjalassa on mitattu alueellisten tapahtumien vaikuttavuutta kesäkaudella 2024 erilaisissa tapahtumissa toteutettujen kyselyiden kautta. Tulokset näyttävät lupaavilta. Esimerkiksi Imatralla järjestetyn Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin yhteenlaskettujen talousvaikutusten arvioitiin olevan reippaasti yli 300 000 euroa. Jokainen tapahtuman asiakas kulutti tapahtumassa arviolta keskimäärin 50-60 euroa. Kuusipäiväisenä toteutetun tapahtuman vastauksissa korostui lisäksi pitkä matkailijaviipymä.
’
”Toteutimme kesäkaudella kolme tapahtumamittausta, joista Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali erottautui yksinomaan kulttuurikentän toimijana sekä tasokkaalla kansainvälisellä ohjelmistolla. Kyselyn tulokset osoittivat positiivisten talousvaikutusten ohella tapahtuman muun muassa vaikuttavan positiivisesti alueen asukkaiden hyvinvointiin. Tavanomaisesta poikkeavana tuloksissa nousi myös esille myös useamman päivän matkailijaviipymä” toteaa Etelä-Karjalan tapahtumaklusteri -hankkeen projektipäällikkö Jarkko Kääriäinen LAB-ammattikorkeakoulusta.
Aluetaloudellisten mittausten tuloksia vertailtiin lisäksi tapahtuman saamiin avustuksiin ja muihin tuloihin Etelä-Karjalan liiton toimesta. Vertailun tuloksena voitiin karkeasti laskettuna päätellä tapahtumaan sijoitettujen eurojen tulleen lähes nelinkertaisena takaisin aluetaloudellisina vaikutuksina.
Tulokset tekevät kulttuuritapahtumien merkittävyyttä näkyväksi
Mustan ja Valkoisen teatterifestivaalille kyselyn tuloksista koettiin olevan hyötyä ennen kaikkea aineettomien tekijöiden tunnistamisessa, joista tapahtumalla ei aiemmin ole ollut kirjallista tietoa. Mustan ja Valkoisen Teatteri-yhdistys ry:n puheenjohtaja Katri Lätt toivookin kunnilta nykyistä merkittävämpää tunnustusta kulttuurin vaikuttavuudesta ja suurempaa panostusta kulttuuriin ja kulttuurimatkailun pariin.
”Monia asioita esille nousseissa vastauksissa jo tiesimmekin, mutta kyselyn tulokset tekivät näitä asioita näkyväksi. Asiakkaiden antama arvosana tapahtumalle oli yli 9 sekä paluuhalukkuuden arvosana oli jopa 9.5. Molemmat hyvin korkeina arvosanoina kertovat onnistumisestamme ja tapahtuman merkityksestä asiakkaillemme, joita tapahtumassa oli jopa Keski-Euroopasta saakka. Tulokset mielestämme osoittavat hyvin konkreettisesti sen, että kulttuuritapahtumien rahoittaminen on kannattava panostuksen kohde kunnille” kertoo Lätt.
Vaikuttavuusarviointien toteuttajana on toiminut Salmi Platform Oy ja niiden mahdollistajana toimi LAB-ammattikorkeakoulun hallinnoima Etelä-Karjalan tapahtumaklusteri -ryhmähanke. Arviointien tavoitteena on havainnollistaa eteläkarjalaisten tapahtumien alueellista vaikuttavuutta erityisesti ekonomisen, ekologisen ja sosiaalisten teemojen osalta. Tarkempia tuloksia ja analyyseja tapahtumille tehdyistä mittauksista julkaistaan myöhemmin. Hanke on rahoitettu Euroopan aluekehittämisen rakennerahastosta (EAKR) ja hankkeen toiminta-aika on 1.3.2024-31.12.2026.
Lisätietoja:
Jarkko Kääriäinen
projektipäällikkö, Etelä-Karjalan tapahtumaklusteri
050 400 7532
jarkko.kaariainen@lab.fi
www.tapahtumaklusteri.fi
Katri Lätt
hallituksen pj, Mustan ja Valkoisen Teatteri-yhdistys
p. 040 558 8411
katri.latt@gmail.com
https://blackandwhitetheatre.fi/